PERSBERICHT - 02/17/22
Succesvol team van massaschadejuristen in VS verplaatst strijd voor consumenten en app-ontwikkelaars tegen Apple naar Nederland
Massaschadeadvocaat Steve Berman dong in 2021 in de VS via een succesvolle mededingingsrechtszaak een schikking van $100 miljoen af bij de Amerikaanse tech-gigant.
Nu gaat hij de strijd aan tegen Apple namens Nederlandse consumenten en app-ontwikkelaars die hun apps in de Nederlandse appstore verkopen.
AMSTERDAM – 17 februari 2022 – Steve Berman, de managing director van Hagens Berman EMEA en massaschade-advocaat die namens Amerikaanse app-ontwikkelaars een schikking van $100 miljoen trof met Apple, sluit zich aan bij de Stichting Right to Consumer Justice. Deze nieuwe consumentenrechtenstichting treedt op namens Nederlandse gedupeerden van monopolistisch handelen door Apple binnen diens online app-winkel. De tech-gigant werd voor vergelijkbare overtredingen in het buitenland al fors beboet. lees verder »
GERELATEERDE DOCUMENTEN
- Brief voorafgaand aan de claim 14/05/21
DE ANTITRUSTCLAIM TEGEN APPLE OP DE IOS APP-MARKT
In onze tijd gebruiken de meeste mensen een smartphone en deze gebruikers installeren apps op hun telefoon. Met apps en in-app-producten kun je met jouw smartphone door een stad navigeren, de volgende trein nemen, games spelen, documenten bewerken, essentiële gezondheidsstatistieken bijhouden, muziek en video's streamen en nog veel meer. Voor bijna elk aspect van het moderne leven is er wel een app.
De twee belangrijkste besturingssystemen die nodig zijn om een smartphone te laten werken, beheersen samen tussen 98% en 100% van de Nederlandse markt. Dit zijn iOS en Android. Zoals veel mensen uit eigen ervaring weten, sluiten iOS en Android niet op elkaar aan; Android-apps werken meestal niet op iOS-apparaten en omgekeerd. Bovendien worden iOS-apps alleen beschikbaar gesteld via de App Store van Apple.
Dus: als app-ontwikkelaars gebruikers van Apple-apparaten willen bereiken, moeten ze hun iOS-apps verkopen via de App Store. Als ze bovendien digitale in-app-producten in de omloop willen brengen, bijvoorbeeld abonnementen, game-uitbreidingen of andere digitale goederen die beschikbaar zijn in een app, moeten ze gebruikmaken van het eigen in-app-aankoopmechanisme van Apple.
Apple heeft deze dominante positie in de markt verworven door de deur dicht te slaan voor alle potentiële concurrenten. Daardoor hebben de ontwikkelaars van apps geen keuze. Zoals de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een marktonderzoek uit 2019 concludeerde: “Er zijn binnen het iOS-ecosysteem geen realistische alternatieven voor apps of de App Store, waardoor de App Store een knelpunt vormt binnen het iOS-ecosysteem.”
Volgens Steve Jobs, de mede-oprichter en voormalig CEO van Apple, zal zo’n ontwikkelaar “zijn app niet op de iPhone kunnen distribueren". Hij ging ervan uit dat geen enkele ontwikkelaar die keuze zou maken omdat "de ontwikkelaar zijn app onder de aandacht van elke iPhone-gebruiker wil brengen en er zelfs voor grote ontwikkelaars geen enkele manier is om dat te doen.”
Vanaf het begin van de ontwikkeling van iOS-apps wist Apple dat het met zijn distributiebeperkingen de markt in het nauw had gedreven. Dit heeft schade veroorzaakt voor iOS-ontwikkelaars die hun apps en in-app-aankopen voor een eerlijke prijs aan consumenten willen aanbieden. De Stichting eist een collectieve schadevergoeding voor de verliezen die Nederlandse iOS-app-ontwikkelaars en consumenten hebben geleden als direct gevolg van dit oneerlijke gedrag van Apple op het gebied van de distributie van apps en in-app-producten.
Consumenten hebben ook schade geleden door het machtsmisbruik van Apple. Door concurrerende apps toegang tot de App Store te ontzeggen en door verschillende pogingen om de functionaliteit van die apps te verminderen, heeft Apple de keuzevrijheid van consumenten en de kwaliteit van het beschikbare aanbod beperkt. Ten slotte dwingt ook het ‘lock-in’ systeem dat Apple hanteert consumenten op een oneerlijke manier om Apple producten te blijven gebruiken.
WAAROM CONCURRENTIE BELANGRIJK IS
Nationale, internationale en EU wet- en regelgeving erkennen al lang het belang van een eerlijke en concurrerende markt. Concurrentie voorkomt dat individuele bedrijven de marktprijzen voor hun producten zo hoog kunnen maken als ze willen. Ook motiveert het bedrijven om hoogwaardige producten en diensten aan te bieden en hun kwaliteit continu te verbeteren, omdat dit meer consumenten aantrekt. Concurrentie stimuleert dus de economie en houdt het vertrouwen van consumenten in stand.
Het doel van deze rechtszaak is om Apple te dwingen zijn gedrag te veranderen en zich eerlijk en concurrerend te gedragen. Door concurrentie zijn smartphonegebruikers meer en beter in staat de iOS-applicaties die ze zoeken, nodig hebben of willen, te vinden en te kopen.
APPLE'S CONCURRENTIEVERSTORENDE GEDRAG
Apple heeft zich een weg gebaand naar marktdominantie als het gaat om de distributie van iOS-apps en in-app-producten en heeft haar macht op verschillende manieren misbruikt. Hoe gaat Apple daarbij te werk?
- Het opvallendste is dat Apple aan ontwikkelaars een standaard commissie van 30% in rekening brengt voor de verkoop van iOS-apps en in-app-producten uit de App Store. In het Windows-pc-ecosysteem, waar app-distributeurs met elkaar concurreren zijn de commissies veel lager: sommige distributeurs brengen slechts 10% of 12% per transactie in rekening. De ontwikkelaars van de iOS-apps krijgen de veel te hoge commissies opgedrongen door Apple.
- Apple heeft de hoogte van deze commissies opgevoerd voor zowel ontwikkelaars als consumenten van iOS-apps.
- Apple int ook nog eens een jaarlijkse vergoeding van $ 99 van alle iOS-ontwikkelaars die hun producten willen (en moeten) verkopen via de App Store.
- Apple speelde in op de behoefte van ontwikkelaars om apps vindbaar te maken in de App Store door extra advertentiekosten in rekening te brengen.
- Apple ontwikkelt zelf een reeks eigen apps en gebruikt zijn controle over de App Store en het iOS-ecosysteem om oneerlijk te concurreren. Apple geniet voordeel doordat het apps kan distribueren zonder de distributievergoeding van 30% te betalen die het wel oplegt aan concurrerende ontwikkelaars.
- Bovendien concurreert Apple op oneerlijke wijze door (a) het stelselmatig toe-eigenen van innovaties van ontwikkelaars; (b) eigen apps voorrang te geven in zoekresultaten; (c) concurrerende applicaties uit de App Store te weren; (d) de functionaliteit van concurrerende applicaties te verminderen; (e) alleen eigen apps vooraf te installeren op iOS-apparaten; en (f) eigen apps vrij te stellen van regels die wel aan concurrenten worden opgelegd.
DOEL EN ONDERSTEUNING VAN DE STICHTING
Apple heeft hiervan enorm geprofiteerd. Het bedrijf heeft zich niet gehouden aan de EU-wetgeving. Daarom probeert de Stichting Apple te dwingen schade te vergoeden die ontwikkelaars en consumenten hebben geleden door het onrechtmatige gedrag van Apple.
De Stichting wordt gesteund door Hagens Berman EMEA LLP.
In de VS heeft een kantoor dat gelieerd is aan Hagens Berman de eerste juridische stappen gezet tegen Apple. Ook zijn vooraanstaande economische experts aangesteld. In het kader van de Amerikaanse rechtszaak heeft Hagens Berman al grote hoeveelheden documenten en transactiegegevens van Apple geanalyseerd. Het senior management van Apple, onder wie CEO Tim Cook, worden in deze zaak aangesproken. Onder meer de toegang tot deze kennis en ervaring van Hagens Berman stelt de Stichting in staat om de belangen van benadeelde iOS-ontwikkelaars en consumenten in Nederland goed te behartigen.